9 Eylül 2024 PAZARTESİ

Resmî Gazete

Sayı : 32657

YÖNETMELİK

Kilis 7 Aralık Üniversitesinden:

KİLİS 7 ARALIK ÜNİVERSİTESİ PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK

UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

 

BİRİNCİ BÖLÜM

Başlangıç Hükümleri

Amaç

MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Kilis 7 Aralık Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2- (1) Bu Yönetmelik; Kilis 7 Aralık Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3- (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ve 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4- (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Danışma Kurulu: Merkezin Danışma Kurulunu,

b) Merkez (PDRMER): Kilis 7 Aralık Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Uygulama ve Araştırma Merkezini,

c) Müdür: Merkezin Müdürünü,

ç) Rektör: Kilis 7 Aralık Üniversitesi Rektörünü,

d) Senato: Kilis 7 Aralık Üniversitesi Senatosunu,

e) Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesini,

f) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Merkezin Amaçları ve Faaliyet Alanları

Merkezin amaçları

MADDE 5- (1) Merkezin amaçları şunlardır:

a) Üniversite öğrencilerinin; kendini tanımasına, sağlıklı kararlar verebilmesine, problem çözme ve iletişim becerisi kazanmasına, kapasitelerini geliştirmesine, kendilerini gerçekleştirmesine, kişisel, eğitsel ve mesleki sorunlarını çözmesine, sosyal, duygusal ve bilişsel alanlarda gelişmesine yardım etmek amacıyla, Üniversite öğrencilerine psikolojik danışma ve rehberlik hizmetleri sunmak.

b) Üniversitenin ilgili birimleri ve tüm akademik programları, yurt içindeki ve yurt dışındaki kamu ve özel kurum ve kuruluşlarının iş birliği ile Üniversite öğrencilerine, gelişimsel özelliklerine ve ihtiyaçlarına uygun olarak psikolojik danışma ve rehberlik alanında eğitimler vermek, seminerler düzenlemek, danışmanlık ve projeler yapmak.

c) Üniversite öğrencilerinin Üniversiteye uyum sağlamasına ve Üniversite olanaklarından azami düzeyde yararlanabilmesine yönelik oryantasyon ve bilgilendirme hizmetleri sunmak.

ç) Üniversite öğrencileri ile personelinin psikososyal ihtiyaçlarını tespit etmek ve bu ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik psiko-eğitsel hizmetler sunmak ve bu hizmetlerin etkisini değerlendirmek amacıyla izleme çalışmaları yapmak.

Merkezin faaliyet alanları

MADDE 6- (1) Merkezin faaliyet alanları şunlardır:

a) Üniversitenin ilgili birimlerinin ve tüm akademik programlarının, yurt içindeki ve yurt dışındaki kamu ve özel kurum ve kuruluşlarının iş birliği ile psikolojik danışma ve rehberlik alanında her konuda araştırmalar yapmak, yapılmakta olan çalışmalara katılmak ve bu çalışmaları desteklemek, proje hazırlamak ve eğitimler sunmak.

b) İhtiyaç duyan ve Merkeze başvuran öğrencilere karşılaştıkları eğitsel, kişisel, mesleki ve akademik sorunlarını sağlıklı biçimde çözebilmeleri için bireysel ya da grupla sunulan psikolojik danışma, rehberlik, psikoeğitim, psikoterapi hizmetleri sunmak ve motivasyon sağlayıcı görüşmeler gerçekleştirmek.

c) Gerektiğinde öğrencilere yönelik testler uygulamak ya da uygulanmasını sağlamak, diğer ölçme ve araç tekniklerini kullanmak.

ç) Öğrencileri riskli davranışlardan (alkol, sigara, uyuşturucu madde ve benzeri) korumaya yönelik psiko-eğitsel programlar geliştirmek ve uygulamak.

d) Üniversite öğrencilerinin, kişiler arası iletişim becerileri kazanmalarına yönelik çalışmalar yapmak.

e) Üniversiteye yeni gelen öğrencilere yönelik oryantasyon çalışması yapmak; öğrencileri sosyal destek kaynakları, Üniversite olanakları ve koşulları hakkında bilgilendirmek.

f) Üniversite öğrencilerinin yurt içindeki ve yurt dışındaki lisansüstü eğitim seçeneklerine yönelmesini özendirici eğitsel çalışmalarda bulunmak; bu alanda çalışmalarda bulunanları desteklemek.

g) İlgili mevzuat hükümleri kapsamında Merkezde sunulan hizmetleri kayıt altında tutmak amacıyla, hizmetlerden yararlanan Üniversite öğrencilerinin özel ve gizlilik içeren; bireyin izni olmadan (intihar riski, istismar gibi; ilgili kişi ve kurumlara bildirilmesi gereken durumlar hariç) paylaşılmayan bilgilerinin gizliliğini koruyacak şekilde, sunulan hizmetlere ilişkin dosya ve arşiv oluşturmak.

ğ) Merkezin amaçlarına uygun bilimsel, sosyal ve sanatsal konularda ulusal ve uluslararası seminerler, konferanslar düzenleyerek Üniversite öğrencilerinin gelişmelerine katkı sağlamak.

h) Psikolojik danışma ve rehberlik konusundaki gelişme ve yayınların izlenebilmesi amacıyla kitaplık ve arşiv oluşturmak.

ı) Üniversite öğrencilerinin gelişimsel ve psikolojik ihtiyaçlarının tespit edilebilmesi, problemlerinin tanımlanması ve çözüm önerilerinin sunulmasına yönelik belirli aralıklarla bilimsel araştırmalar yapmak.

i) Üniversite öğrencilerinin ihtiyaçlarının ve sorunlarının giderilmesi için toplum kaynaklarını araştırmak ve bu kaynakların etkili bir biçimde kullanılmasını sağlamak, psikolojik danışma ve rehberlik hizmetleri sunan yurt içindeki ve yurt dışındaki kamu ve özel kurum ve kuruluşlarla iş birliği yapmak.

j) Hedef kitlenin ihtiyaç, beklenti ve profilini belirlemek amacıyla düzenli aralıklarla ve mesleki etik kurallar temelinde araştırmalar yapmak.

k) Merkezde sunulan psikolojik danışma ve rehberlik alanıyla ilgili hizmetlerin etkisini test etmek, Merkeze başvuran öğrencilerin profillerini betimlemek amacıyla belirli aralıklarla bilimsel araştırmalar gerçekleştirmek.

l) Psikolojik danışma ve rehberlik alanıyla ilgili olarak, Merkezin amaçları doğrultusunda yapılan her türlü bilimsel çalışmaya yönelik ulusal ve uluslararası yayınlar yapmak.

m) Psikolojik danışma ve rehberlik konusunda farkındalık oluşmasına yardımcı olmak.

n) Yönetim Kurulunun kararlaştıracağı diğer faaliyetlerde bulunmak.

o) Bilimsel etik ve psikolojik danışma mesleğinin etik ilkeleri çerçevesinde Üniversite bünyesinde sunulan diğer psikolojik danışma ve rehberlik hizmetleri ve etkinliklerini yürütmek, bu hizmet ve etkinlikleri desteklemek ve gerektiğinde danışmanlık sunmak.

ö) Faaliyetlerin yürütülmesinde psikolojik danışma ve rehberlik programı öğretim elemanları ile iş birliği içinde, bilimsel temelde ve psikolojik danışma mesleğinin etik kurallarına uygun davranmak.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Merkezin Yönetim Organları ve Görevleri

Merkezin yönetim organları

MADDE 7- (1) Merkezin yönetim organları şunlardır:

a) Müdür.

b) Yönetim Kurulu.

c) Danışma Kurulu.

Müdür

MADDE 8- (1) Müdür, Merkezin çalışma alanı ile ilgili, Üniversite öğretim elemanları arasından Rektör tarafından üç yıl için görevlendirilir. Süresi dolan Müdür aynı usulle tekrar görevlendirilebilir. Rektör, gerekli gördüğü durumlarda Müdürü süresi bitmeden önce görevden alabilir.

(2) Müdürün önerisi ile Müdüre çalışmalarında yardımcı olmak üzere, tercihen ilgili alanda çalışması olan Üniversitede görevli öğretim elemanları arasından iki kişi, üç yıl için Rektör tarafından müdür yardımcısı olarak görevlendirilir. Rektör gerektiğinde aynı usulle müdür yardımcılarını değiştirebilir.

(3) Müdür, görevi başında bulunmadığı zamanlarda yardımcılarından birini vekil olarak bırakır. Vekâlet altı aydan fazla sürerse yeni Müdür görevlendirilir. Müdürün görevi sona erdiğinde yardımcılarının da görevi sona erer. Müdür, Merkezin amaçları doğrultusundaki çalışmaların düzenli bir şekilde yürütülmesinden, Merkezin tüm etkinliklerinin gözetim ve denetiminden ve bu konularda gerekli önlemlerin alınmasından Rektöre karşı birinci derecede sorumludur.

(4) Müdür ve vekâlet görevini yerine getiren yardımcıları kendileri ile ilgili konularda Yönetim Kurulunda oy kullanamaz.

Müdürün görevleri

MADDE 9- (1) Müdürün görevleri şunlardır:

a) Merkezi temsil etmek.

b) Merkez çalışmalarının düzenli ve etkin bir şekilde yürütülmesini sağlamak.

c) Yönetim Kuruluna başkanlık yapmak ve Yönetim Kurulunun kararlarını bu Yönetmelik çerçevesinde uygulamak.

ç) Merkez bünyesinde oluşturulan çalışma gruplarının ve gerekli hizmet birimlerinin faaliyetlerini düzenlemek, yürütmek ve denetlemek.

d) Bir yıl içinde verilecek hizmetleri, yapılacak etkinlikleri, bu hizmet ve etkinliklerde görev alacak kişileri belirlemek, yıllık çalışma plan ve program taslağını hazırlamak ve Yönetim Kurulu kararı alındıktan sonra Rektör onayına sunmak.

e) Her öğretim yılı sonunda ve ayrıca Rektörün isteği üzerine, talebin geldiği tarihten itibaren on beş gün içerisinde Merkezin genel durumu ve işleyişi hakkındaki çalışma raporunu Yönetim Kurulunun görüşünü de aldıktan sonra Rektöre sunmak.

f) Gerekli durumlarda Merkezde görev yapacak, yarı-zamanlı, tam-zamanlı çalışacakları, psikoloji, psikolojik danışma ve rehberlik alanlarında çalışan gönüllü uzmanları ve psikolojik danışma ve rehberlik ve psikoloji anabilim dallarında eğitimine devam eden lisans ve lisansüstü düzeyindeki stajyer öğrencileri belirlemek ve görevlendirmek için Yönetim Kurulu kararı ile Rektörlüğe öneride bulunmak.

g) İlgili mevzuatla verilen diğer görevleri yapmak.

Yönetim Kurulu

MADDE 10- (1) Yönetim Kurulu, Müdürün başkanlığında, Merkezin faaliyet alanları ile ilgili çalışmaları bulunan Üniversite öğretim elemanları arasından Rektör tarafından üç yıllık süre için görevlendirilen dört üye dahil olmak üzere toplam beş üyeden oluşur. Görev süresi biten üye tekrar görevlendirilebilir.

(2) Yönetim Kurulu yılda en az bir kez salt çoğunlukla toplanır ve toplantıya katılanların oy çokluğu ile karar alınır. Oyların eşitliği durumunda Müdürün oyu yönünde çoğunluk sağlanmış sayılır.

(3) Herhangi bir nedenle görevinden ayrılan üyenin yerine kalan süreyi tamamlamak üzere aynı usulle yeni bir üye görevlendirilir.

Yönetim Kurulunun görevleri

MADDE 11- (1) Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır:

a) Merkezin çalışmalarıyla ilgili plan ve programların hazırlanmasını ve uygulanmasını sağlamak.

b) Merkezin eğitim, öğretim, bilimsel, uygulama, araştırma, danışmanlık ve yayın konularındaki önerileri değerlendirip bu faaliyetlerle ilgili karara bağlamak.

c) Gerekli hâllerde Merkezin faaliyetleri ile ilgili geçici çalışma grupları kurmak ve bunların görevlerini düzenlemek.

ç) Yurt içindeki ve yurt dışındaki kamu ve özel sektör kurum ve kuruluşları ile ortaklaşa yürütülecek çalışmaların temel ilke, esas ve usullerini tespit etmek.

d) Merkezin yönetimi ile ilgili konuları değerlendirerek karara bağlamak.

Danışma Kurulu

MADDE 12- (1) Danışma Kurulu en az üç en çok yedi üyeden oluşur. Danışma Kurulu başkanı ve üyeleri Merkezin faaliyet alanlarında çalışan, tecrübesi olan, gerektiğinde bilgisine başvurulabilecek kişiler arasından Yönetim Kurulunun önerisiyle Rektör tarafından üç yıllığına görevlendirilir.

(2) Boşalan üyeliklerin yerine kalan süreyi tamamlamak için aynı usulle yeni üye görevlendirilir. Süresi biten üye yeniden seçilebilir.

(3) Danışma Kurulu, Başkanın çağrısı üzerine yılda iki kez salt çoğunlukla toplanır. Danışma Kurulu Başkanı gerekli gördüğü hâllerde Danışma Kurulunu toplantıya çağırabilir.

Danışma Kurulunun görevleri

MADDE 13- (1) Danışma Kurulu, Merkezin danışma organı olup kararları tavsiye niteliğindedir. Danışma Kurulunun görevi, Merkezin yurt içi ve yurt dışı yayın, eğitim, araştırma ve uygulama gibi faaliyet alanları ile ilgili önerilerde bulunmak ve değerlendirmeler yapmaktır.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Personel ihtiyacı

MADDE 14- (1) Merkezin akademik, teknik ve idari personel ihtiyacı 2547 sayılı Kanunun 13 üncü maddesi uyarınca Rektör tarafından görevlendirilecek personelle karşılanır.

Ekipman ve demirbaşlar

MADDE 15- (1) Merkez tarafından desteklenen araştırmalar kapsamında alınan her türlü alet, araç, ekipman ve demirbaş Merkezin kullanımına tahsis edilir.

Harcama yetkilisi

MADDE 16- (1) Merkezin harcama yetkilisi Müdürdür.

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 17- (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hâllerde, 2547 sayılı Kanun ve ilgili diğer mevzuat hükümleri uygulanır.

Yürürlük

MADDE 18- (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 19- (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Kilis 7 Aralık Üniversitesi Rektörü yürütür.

Son Güncelleme: 2024-11-07 15:06:30
                                                                                                    

                                                                       Kilis 7 Aralik Universitesi Bilgi Islem Daire Bsk. © 2011-2024